De soms meer dan manshoge reuzenberenklauw staat weer in bloei. Ook in België is deze exoot, die ernstige brandwonden kan veroorzaken, op verschillende plekken te vinden. Maar wat als je in aanraking hiermee komt?
Pas op voor de Reuzenberenklauw! Deze plant kan maar liefst 4 meter hoog worden met bladeren van 1,5 meter. De vaste plant, die veel langs dijken en wegen voorkomt, kan voor mensen ernstige huidirritatie veroorzaken. Vooral de stengel en de bladsteelharen veroorzaken wonden. Wie in aanraking komt met de plant terwijl de zon schijnt, kan er zelfs ernstige brandwonden aan overhouden. Zij kunnen zelfs zo erg zijn dat er brandwonden kunnen ontstaan tot in de derde graad. In minder ernstige gevallen ontstaat vaak eerst een brandblaar, die later overgaat in een soort zwerende wond. Het verdwijnen daarvan kan een langdurige kwestie zijn.
Wat als je toch in aanraking komt:
- Eerst water, de rest komt later! (houd je wonde 20 minuten onder lauw stromend water).
- Vermijd de zon gedurende één week.
- Contacteer je huisarts als er huidletsels te zien zijn.
- Bij zeer grote wonden, bel de hulpdiensten via 112.
Wat doen als je een reuzenberenklauw tegenkomt?
- Je blijft best uit de buurt.
- Wil je de plant op privéterrein verwijderen, zorg dan dat je op geen enkele manier in contact komt met het sap van de plant. Draag beschermende kledij, handschoenen en veiligheidsbril. Doe je dit liever niet zelf, dan kan Natuurwerk dit voor jou doen. Neem contact op via info@natuurwerk.be
- Zie je een reuzenberenklauw op openbaar domein dan contacteer je best de gemeentelijke diensten.
Bron: www.leefbrandveilig.be