Heist-op-den-Berg -
Specialisten hebben de ondergrond rond de zomereik in het midden van de berghelling in Heist-op-den-Berg dinsdag onder handen genomen. Zo hopen ze de bekende boom te kunnen redden en te vrijwaren voor toekomstige generaties. “Het is de boom zelf die moet winnen van de schimmel, wij gaan hem helpen”, klinkt het.
Eerder onderzoek leverde een hard verdict op. De kern van de stam is binnenin grotendeels aangetast door houtrot. Als dat proces zich voortzet, dreigt hij voort af te takelen en om te vallen. Het kenmerkende uitzicht op de berghelling zou daarmee ingrijpend veranderen. Om dat te voorkomen, werd de ondergrond dinsdag weggehaald en de onderliggende laag belucht.
“De laag dolomiet die nu onder de boom lag, is heel slecht voor de gezondheid van de boom. Het heeft hem veel energie gekost om in deze omstandigheden te groeien. We hebben de slechte grond weggehaald. Via een afvoerbuis die via de berghelling naar beneden liep, werd de grond weggezogen in een vrachtwagen. Bij het weghalen van de laag hebben we gemerkt dat er inderdaad heel weinig wortelgroei is. We leggen er nu een laag boomgrond op en hopen dat dat de gezondheid van de boom ten goede komt. Er moeten zich nu nieuwe haarwortelpakketten onder de grond vormen”, leggen Duffelaar Guy Wuyts van Natuurwerk en Leuvenaar Pieter Gerrits van Boomplan uit.
De rotte kern van de boomvoet verdwijnt er helaas niet door. “Wat rot is, blijft rot. Maar het is de bedoeling dat door de boom betere omstandigheden aan te bieden hij de kracht vindt om gezond hout te laten aangroeien en de schimmel binnenin in te kapselen. Als de boom sneller breder wordt dan dat de schimmel naar buiten toe kan groeien, dan komt het goed. Anders niet. Het is dus de boom zelf die moet winnen van de schimmel, wij gaan hem helpen door betere omstandigheden aan te bieden”, leggen de specialisten uit.
“Hoe groot de kans is dat dat lukt? We zijn hoopvol. Vorig jaar is de boom uit veiligheidsoverwegingen bijgesnoeid en we zien nu dat er veel nieuwe scheuten zijn gevormd. Dat is al een goed teken dat de boom wil groeien. Of deze reddingsactie geslaagd is, zien we pas binnen een paar jaar. Het komt erop aan om de eik goed in de gaten te houden”, zeggen Guy en Pieter.
Zeventig maar piepjong
De boom is zo’n zeventig jaar oud. Piepjong, zo klinkt het. “Volgens het gezegde heeft een eik driehonderd jaar nodig om volwassen te worden. Daarna driehonderd jaar om volwassen te zijn en tot slot driehonderd jaar om af te takelen. Deze boom moet hier dus nog negenhonderd jaar staan. Voor minder gaan we niet”, knipogen Pieter en Guy.
Verschillende passanten hielden dinsdag even halt in de buurt van de boom. Zo ook Lina De Cuyper (15) en Zoë Calant (16). “Dit is waarschijnlijk de bekendste boom van Heist. Ik heb gehoord dat hij ziek is. Het is te hopen dat ze hem kunnen redden. Zelf hebben we al veel op de bankjes gezeten onder de boom, het uitzicht vanop de berg is heel mooi. Met school zijn we er ook al gaan picknicken. Het is een heel gezellig plaatsje. We duimen.”