Ranobo gaat (nog) groener en werkt hiervoor onder andere samen met Blenders en Natuurwerk vzw.

De naam Ranobo doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar als je jouw keukenkast optrekt vindt je er wel een groen zakje studentenhaver of pijnboompitten? Of herken je het merk misschien van de muur groene blokbodemzakjes in de lokale supermarkt? Wel, die groene muur werd in 2020 ook letterlijk de voorgevel van het bedrijf. 

Ranobo, Turnhoutse groothandel in noten, gedroogde vruchten en rijstcrakers, bestaat dit jaar 25 jaar. In 2012 werd de KMO door oprichter Jef Peeters overgedragen aan Gilles Jeuris. De combinatie van jarenlange ervaring (Jef is nog steeds verantwoordelijk voor aankoop) en gepassioneerde drive voor groei en innovatie bleek tot dusver een topcombinatie. Het bedrijf groeide de voorbije jaren gestaag, zowel in m², als in medewerkers, als in klanten. Hierbij staat al jaren één strategie voorop: we werken met mensen voor mensen. Zowel een duurzame relatie met klanten en consumenten als met personeel opbouwen, dat is onze motor.

In 2019 vond Gilles dat Ranobo een stap verder kon gaan: “naast de waarde die we hechten aan onze sympathieke, menselijke aanpak zowel intern als extern, willen we ook ons steentje bijdragen aan de omgeving. Turnhout en omstreken kent zo’n prachtige natuurgebieden en daar wilden wij op één of andere manier aan bijdragen.” 

Om die reden werd in 2019 een projectsubsidiedossier bij Departement Omgeving ingediend voor het plaatsen van een groengevel, meer bepaald een Kempische groengevel, en sloeg Ranobo hiervoor de handen in elkaar met Blenders vzw.

Jan Van den Berghe (Blenders): “Groengevels of verticale tuinen zijn “in”. Het is een echte hype voor bedrijven om hun imago op te smukken en het oogt daarenboven mooi. Ranobo gaat echter een stap of drie verder: in samenwerking met Blenders als ecologisch adviesbureau en de aannemer Plantdesign uit Schilde werd een project opgezet dat bijdraagt tot de biodiversiteit van onze streek door uitsluitend te kiezen voor inheemse soorten.”

Waar bij gewone groengevels vaak gekozen wordt voor planten van overal ter wereld zijn alle 19 gebruikte soorten inheems in Vlaanderen en het grootste deel is echt typisch voor de Kempen. Zoek maar eens een groengevel met brem, dubbelloof, gewone eikvaren en meer van dat alles… Dat maakt de groengevel van Ranobo niet alleen een unicum, maar een echt voorbeeld voor anderen. 

Een Kempische groengevel is niet alleen even mooi als andere groengevels, hij draagt ook bij tot de biodiversiteit. Die streekeigen planten trekken veel meer leven aan en zo wordt de groengevel een onderdeel van het natuurnetwerk. 

Ranobo gaat nog verder dan de groengevel alleen. Ondertussen is ook de tuin van het bedrijf helemaal heraangelegd door Natuurwerk vzw. Ook daar gaat Ranobo voor 100% Kempisch met schrale graslanden, heide en houtkanten. Bij deze laatste werd trouwens gekozen voor noten, bessen en vruchten, die verwijzen naar wat Ranobo ten gronde is: een gedreven verdeler van noten en gedroogde vruchten.  

Gilles (Ranobo): “Ons project stopt hier zeker niet. We kijken al volop uit naar de lente en zomer, wanneer alles in bloei zal staan. In 2021 zal onze medewerker Jorgen Blockx ook starten met het houden van eigen bijenkasten en zullen we ook vier bewoners verwelkomen in onze nieuwe kippenhok.”

“We doen dit in eerste plaats omdat Ranobo écht de kaart van duurzaamheid wil trekken op zoveel mogelijk fronten. We hopen daarnaast ook een goed voorbeeld te zijn voor KMO’s in Vlaanderen. Iedereen kan echt wel mee verschil maken. We hopen dat de Vlaamse overheid projecten als deze zal blijven aanmoedigen.”

Terug naar overzicht