Vijftig hectare groengebied en bos: dat wordt de vallei van de Vliet-Molenbeek en de Poortersbossen.

Vijftig hectare groengebied en bos: dat wordt de vallei van de Vliet-Molenbeek en de Poortersbossen. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en haar voorganger en burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) deden zaterdag de eerste aanplantingen van zo’n 25.000 bomen.

Het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands, Natuurpunt, de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid sloegen voor de vallei van de Vliet-Molenbeek en de Poortersbossen ten oosten van het Landschapspark in Liezele de handen in elkaar. 

“In 2019 kwam een groot aantal gronden te koop in de omgeving van de Molenbeekvallei”, zegt burgemeester Van den Heuvel. “De verschillende partners kochten samen 87 percelen aan, goed voor 50 hectare omdat we hier een unieke kans zagen voor extra natuurbehoud, bosuitbreiding en recreatie. Met de nieuwe aankopen komt er een mooie wandelverbinding tussen het Park Fort Liezele, de dorpskom van Kalfort en Liezele, en het nieuwe sportpark tussen Letterheide en Lichterstraat. Vanop een uitkijkpunt krijg je een uitzicht op de vallei en de Molenbeek. Een deel hiervan maakt ook deel uit van een erfgoedwandeling.”

Natuurvriendelijke vijvers

In de Poortersbossen liggen ook heel wat laaggelegen percelen die water afvoeren naar de Molenbeek. Door het plaatsen van stuwen, het verbreden van grachten en het verlagen van enkele percelen, kan extra water opgehouden worden. Natuurpunt zal zelf een aantal vijvers natuurvriendelijk inrichten zodat ze kunnen bijdragen aan het herstel van het grondwaterpeil.

Deze winter wordt alvast al 7 ha vroegere landbouwgrond beplant.

Het natuurpark komt bovenop de groene stukken natuur die er nu al zijn en maakt dus een verbinding. Voor de jeugd komt er een nieuw multimovepad door de Poortersbossen waar nu ook al een junglepad is. Je kan er ook al een fiets- en wandelpad volgen, maar niet alle delen van het gebied zullen toegankelijk zijn.

Zeldzame zwarte ooievaar

Het grootste deel van de vallei is immers beschermd landschap en dat zorgde voor een uniek ecosysteem waar vorige herfst bijvoorbeeld de zeldzame zwarte ooievaar werd gespot. Door het aanplanten van houtkanten en een groot bos, het zorgen voor bloemrijke graslanden, de opruiming van zwerfvuil en overbodige omheiningen en constructies moet de natuurwaarde nog verhogen. 

Deze winter wordt dus alvast al 7 ha vroegere landbouwgrond beplant. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en haar voorganger en burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) zorgden zaterdag voor de eerste twee boompjes, maar er komen er in totaal 25.000 bomen bij. Natuurwerk zal in opdracht van ANB deze bomen mee aanplanten.

“Een mooi project waardoor we het gebied in één klap met de volle 50 ha uitbreiden. Door de handen in elkaar te slaan zorgen we samen voor meer bos en natuur, maken we Vlaanderen weerbaarder tegen lange periodes van droogte én geven we deze vallei een extra recreatieve troef in handen om jong en oud te overtuigen van al haar schoonheid”, zei Vlaams minister Demir met de spade in de hand.

Terug naar overzicht