Nieuwe sterrenweide op Putse begraafplaats is bijna klaar: “Een teken van respect voor kind en ouders”

De nieuwe sterrenweide op de begraafplaats van Putte is bijna klaar. Ouders en familie van levenloos geboren baby’s vinden er binnenkort een sereen plekje waar ze terecht kunnen met hun verdriet. “We hopen dat rouwende families er steun en rust vinden”, zegt schepen van Patrimonium Nick Vercammen (Lijst Burgemeester). 

Het lokale bestuur van Putte vindt het belangrijk dat ouders van doodgeboren kinderen waardig afscheid kunnen nemen. Een sterrenweide op de begraafplaats van Putte moet daar bij helpen.
Intussen zijn de laatste omgevingswerken bezig. “Er komt nog een rotsblok met gedichten bij”, legt schepen Nick Vercammen uit. “De aanplanting moesten we door de hitte voorlopig nog wel even uitstellen.”
De schepen hoopt dat de weide een plekje wordt waar rouwende families steun, rust en sterkte vinden op momenten dat ze die behoeften voelen. “Ergens waar ze even tot zichzelf kunnen komen”, zegt hij. “We bieden ouders kosteloos de mogelijkheid aan om de naam van hun kind te laten graveren op een metalen voorwerp. Dat kunnen ze dan een plaatsje geven in de weide. We zijn nog even aan het bekijken of het een vlinder of sterretje wordt.”

“Teken van respect”

Oppositiepartij CD&V-Groen is tevreden met de nakende opening van de sterrenweide. De partij zette de inrichting ervan vorig jaar al op de agenda. De voltallige gemeenteraad ging toen akkoord. “De weide is een teken van respect voor het kind en een erkenning van het verdriet van de ouders”, vat raadslid Bart Lambrechts (CD&V-Groen Putte) samen. Over sterrenweides in de deelgemeenten is voorlopig nog niet gepraat. “We gaan ervan uit dat de weide in Putte in eerste instantie zal volstaan”, zegt schepen Vercammen. “Na enkele jaren kunnen we evalueren of er misschien een behoefte aan is op andere plaatsen in de gemeente."

Terug naar overzicht