Kasteelpark toont voor het eerst aan iedereen zijn herfstkleuren

Het parkgebied rond het kasteel Hof Ter Laken is een machtig domein nabij de Grote Nete. Het was altijd in privéhanden van de familie De Gruben, maar wordt voortaan publiek toegankelijk. "Het is niet voor niets dat de mensen in Booischot dit als het mooiste plekje van het dorp beschouwen", zegt Inga Verhaert (sp.a), covoorzitter van Kempens Landschap. "Het kasteel in neorenaissancestijl is prachtig, de toegangsdreef indrukwekkend, de waterpartijen en mooie vergezichten uniek en dan zijn er nog de historische moestuin en boomgaard.

Het domein werd aangekocht voor 3,7 miljoen euro, een bedrag dat deels door de gemeente en deels door Kempens Landschap wordt opgehoest. Voor het kasteel wordt nog gewerkt aan een herbestemming in samenwerking met privépartners. In de verkoop is overeengekomen dat baron de Gruben voorlopig nog mag blijven wonen in het kasteel. Hij wiet de komende maanden dus wellicht wat meer beweging rond zijn kasteel.

Natuurwerk vzw

Het harde werk om het park toonbaar te maken, gebeurde door de mensen van Natuurwerk vzw, een organisatie die werkzoekenden die niet actief zijn op de gewone arbeidsmarkt kwaliteitsvolle en maatschappelijk zinvolle jobs aanbiedt. "De binnentuin van de remise was door achterstallig onderhoud begroeid met hoge vegetatie. De graslanden stonden ook vol met draadafsluitingen en waren sterk verruigd, de boomgaard was verwilderd. De draadafsluitingen werden verwijderd, de hokken afgebroken en de graslanden gemaaid. De paden zijn ook proper gemaakt en de oevers en grachten zijn weer vrij. Vrijdag worden nog enkele gevaarlijke bomen geveld", zegt coördinator Geert Van der Velde.

"Er zijn ook heel wat zitbanken en infoborden geplaatst. Het domein is klaar om de eerste bezoekers te ontvangen", vult covoorzitter van Kempens landschap Peter Bellens (CD&V) nog aan. Bezoekers kunnen zondag best met de fiets komen. Een autoparking is er nog niet, wagens moeten parkeren aan de kerk of in de straat Ter Laken. De Hofdreef zelf is niet toegankelijk voor auto's.

Terug naar overzicht