Japanse Duizendknoop krijgt een spuitje

Op diverse plaatsen in Turnhout voert Natuurwerk vzw een experiment uit om Japanse duizendknoop te verdelgen.

Groenwerkers spuiten de plant in met verdund glyfosaat. Volgend jaar moet blijken of dat het gewenste e!ect heeft.

Japanse mannen planten zich nauwelijks voort, omdat ze te bescheiden zijn. Dat weten we sinds Lieve Blanquaert ons dat in Let’s talk about sex heeft getoond. Die bescheidenheid gaat niet op voor de Japanse duizendknoop, een sterk woekerende uitheemse plant die de groendienst van Turnhout al enige tijd probeert te bestrijden.

“De Japanse duizendknoop is een van de meest invasieve exoten die we kennen”, legt schepen van Groenbeheer Marc Boogers (Groen) uit. “De plant is heel moeilijk weer weg te krijgen. De sterke wortelstokken en stengels kunnen schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Ze groeit bovendien zo snel dat ze inheemse planten verdringt.”

Snoeien of maaien heeft geen zin. “Dan groeit de plant nog harder. Uit elk stukje stengel groeit een nieuwe plant. We hebben in het verleden al diverse methodes om de plant te verdelgen uitgeprobeerd, maar niet met het gewenste resultaat.”

In de Antoine Coppenslaan staan zelfs twee variëteiten: de Japanse en de Sachalinese duizendknoop. — © Guy Van Nieuwenhuysen

Deze maand wordt op enkele testlocaties een nieuwe methode uitgeprobeerd. “Het gaat om chemische stengelinjectie. Onder de tweede knoop van de stengel spuiten de groenwerkers verdund glyfosaat in. Dat doodt de wortels van de plant. We doen dat in augustus en september, omdat dit het moment is dat de sapstroom van de plant naar de wortels vloeit. Per vierkante meter injecteren we de vijf stevigste exemplaren. Dat zou moeten volstaan, omdat alle stengels op één wortelstok groeien. Na twee jaar volgt een nabehandeling voor die stengels die toch weer zouden opschieten.”

Het gaat om een proefproject. De testlocaties zijn het bufferbekken bij de Melkhoek, de skateterreinen van de Tijl- en Nelestraat en het stadspark, de Antoine Coppenslaan, de Pater Verschuerenstraat, Den Brand en de Jef Buyckxstraat. “Volgend jaar evalueren we of dit de juiste aanpak is.”

Terug naar overzicht