Case Study: Project Amerikaanse stierkikker door Natuurwerk vzw

Ecopedia

Natuurwerk helpt jou alvast om inspiratie te krijgen. Natuurwerk vzw dat staat voor “De natuur van morgen, daar maken wij nu werk van”. Een element daarvan is ervoor zorgen dat onze inheemse biodiversiteit voldoende ruimte en kansen heeft om te ontwikkelen en te floreren. Natuurwerk bouwde ruime ervaring op in het bestrijden van verschillende invasieve uitheemse planten (o.a. Amerikaanse vogelkers, Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw), maar ook invasieve fauna.

Eén van haar belangrijkste doelsoorten is de Amerikaanse stierkikker.

Afvangst van Amerikaanse stierkikker

Hun werking startte op vanuit het INVEXO project dat liep van 2009 tot en met 2012. Samen met haar partners werkte Natuurwerk toen een methodiek uit, waarbij met behulp van dubbele schietfuiken larven, juvenielen en soms ook volwassen exemplaren werden gevangen. In 2011 werd gestart met het afvangen van stierkikkers op 2 vijvers in Hoogstraten. Sinds de start werden er 129.319 stierkikkers gevangen, waarvan 126.159 larven, 2730 juvenielen en 430 volwassenen. Vanaf 2014 nam Natuurwerk de verderzetting van de afvangsten over en nam het aantal gevangen exemplaren jaar na jaar af. 

Jaar  Aantal gevangen stierkikkers 
2014 10.157
2015 261
2016 11

De populatie werd er inmiddels sinds 2017 volledig uitgeroeid. Jaarlijks blijft Natuurwerk echter nog 4 controles uitvoeren. In Hoogstraten kunnen we dus spreken van een succesverhaal. Op andere locaties breidt de soort zijn verspreidingsgebied uit. In de vallei van de Grote Nete, gaande van Balen tot Lier (Nijlen) is Natuurwerk sinds 2017 actief mee aan het beheren. Eerst enkel aan het Oostelijk eind van de verspreiding te Balen later ook langs een zuidelijke aftakking van de Grote Nete te Laakdal.  Dit past in een plan om de verspreiding van de soort te stoppen en geleidelijk aan terug te dringen. Voor hun werking rond Stierkikkerbestrijding kan Natuurwerk rekenen op een sterk uitgebouwd netwerk, met onder andere de Provincie Antwerpen, ANB, INBO en PXL. De ontwikkelingen rond de bestrijding van Amerikaanse stierkikker staan ook niet stil. Momenteel wordt er onderzoek verricht naar het inzetten van steriele stierkikkers om de populaties te verminderen/uit te roeien. Dit onderzoek vindt plaats binnen LIFE -project 3n-Stierkikker waarover in een eerdere editie een artikel verscheen. 

 

Terug naar overzicht