Afvangen van Afrikaanse klauwkikkers

In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos, gefinancierd door de Provincie Antwerpen, zijn onze ervaringsdeskundigen van Natuurwerk begin februari In Mesen gestart met de bestrijding van de Afrikaanse klauwkikker!

Deze veelvraten eten alles wat in hun bek past (inheemse kikkers, salamanders, ...)  en dragen veel ziektes mee. Het is dus van groot belang dat verdere verspreiding voorkomen wordt. De invasieve kikkersoort werd reeds regionaal waargenomen in Frankrijk en de vrees is groot dat ze ook in West-Vlaanderen voet aan grond krijgt, wat absoluut vermeden moest worden.

Onze medewerkers gebruiken hiervoor hun jarenlange expertise die ze uitbouwden in het vangen van Amerikaanse stierkikkers, eveneens een vraatzuchtige invasieve exoot. Deze interventie moest snel en volledig gebeuren = early warning rapid response. Door middel van een handmatige afvangst en het gebruik van ongebluste kalk voor het ontsmetten van het water, werden alle kikkers uit de poelen verwijderd. Het aantal van de levende kikkers werd voor onderzoek naar INBO en Ugent (campus dierengeneeskunde) gebracht, om te kijken wat zij meedragen (ziektes, bacteriën). Door onze actie, werden er geen kikkers meer waargenomen.

Klik hier voor een filmpje van deze werken, gepubliceerd door INBO.

Omdat er een constante stroom is van kikkers vanuit Frankrijk, moesten we deze actie in oktober opnieuw herhalen. Een team van Klein-Brabant en Retie verbleef twee weken ter plaatse om de kikkers te vangen in twee veedrinkpoelen in Mesen (Ieper).  

Terug naar overzicht