Natuurwerk is oa in Olmen en Laakdal weer volop bezig met het vangen van stierkikkers in het kader van het LIFE-project 3n-stierkikker, een samenwerking van Hogeschool PXL, Agentschap voor Natuur en Bos, INBO en Natuurpunt vzw. Het project combineert de traditionele bestrijdingstechnieken om de verspreiding van Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen te stoppen met een nieuwe techniek, namelijk het uitzetten van steriele triploïde (3n) kikkers. Natuurwerk heeft reeds een jarenlange expertise uitgebouwd in het strikken van deze invasieve exoot!

Terug naar overzicht

In zijn oorspronkelijk verspreidingsgebied heeft de stierkikker (of brulkikker) vijanden zoals de Amerikaanse krokodil, de alligator, bijtschildpadden en wasberen. In onze streken heeft hij die vijanden niet, waardoor hij zich ongehinderd kan voortplanten.

De stierkikker werd aanvankelijk in Europa ingevoerd voor de kweek van kikkerbillen. Maar hij heeft helaas ook zijn weg gevonden naar de vrije natuur. Hij verovert daar ondiepe vijvers. Hij eet beschermde inheemse amfibieën op, maar ook libellen, vissen en zelfs kleine watervogels.

Bovendien kan de stierkikker drager zijn van een schimmel en een virus. Zelf heeft hij daar weinig last van, maar inheemse amfibieën, zoals de zeldzame vroedmeesterpad en de vuursalamander, worden er wel ziek van en sterven erdoor.

Stierkikker gehoord? Geef je melding door via www.waarnemingen.be/exoten

Stierkikker in provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen komen meerdere populaties stierkikkers voor in het gebied van de Grote Nete. Daarnaast zijn er ook enkele kleinere geïsoleerde populaties in Hoogstraten, Arendonk en Kasterlee. In overleg met deze gemeentes, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en Hyla worden door Natuurwerk vzw wegvangstacties uitgevoerd in deze geïsoleerde populaties.