Natuurarbeider, een dankbaar beroep.

De natuurarbeiders en hun ploegbazen vertrekken om 7.30 uur vanuit één van de 4 magazijnen, verspreid over de provincie Antwerpen, naar de opdrachten.  Meestal werken ze in kleine ploegjes van 3 tot 6 arbeiders.  Het werk is zeer gevarieerd qua opdracht en qua locatie. Het werk is bovendien sterk afhankelijk van het seizoen aangezien onze arbeiders steeds in open lucht werken. Zo kunnen de werklocaties open velden, bosgebieden, bos- en veldpaden, natuurgebieden, parken, gemeenteplantsoen, groene plekken in gemeenten,... etc zijn. Iedere arbeider voert het werk uit dat hij of zij fysiek aankan en reeds aangeleerd heeft.  Uiteraard vragen sommige opdrachten bepaalde technische kennis en ervaring. Om 16 uur stopt de werktijd en keert iedere ploeg terug naar zijn magazijn.

Vele arbeiders bij Natuurwerk vzw ervaren hun job als een mooi beroep. Werken aan herstel en behoud van het waardevolle landschap is niet alleen een nobele job, het geeft ons ook voldoening. Na een ganse dag werken is het resultaat meteen merkbaar. Mogen meewerken aan een fraai landschap voelt zeer nuttig aan. Onze mensen weten zeer goed dat wandelaars, natuurliefhebbers, toeristen, bewoners, ... dankbaar zijn voor het werk dat onze mensen leveren. Deze feedback van het publiek verlicht het werk in de soms moeilijke (weer-)omstandigheden. 

Klik hier voor onze openstaande vacatures.

Daniël:  “De eerste twee weken moest ik me aanpassen aan de werkomgeving.  Achteraf is dit steeds vlotter gegaan, en ben ik zowel fysiek als mentaal sterker geworden.  Ik kom nu goed overeen met de collega’s.” Buitenwerk was voor Daniël onbekend terrein voor hij bij Natuurwerk kwam.  “Nu heb ik me vrij goed aangepast en valt het werken buiten goed mee.”

Simon is al sinds november 2008 bij Natuurwerk.  “Ik ben jaren terug begonnen in een Werkervaring contract en heb toen het geluk gehad snel een vast contract te krijgen. Ik werk graag buiten en wil de natuur ook proper houden.  Buitenwerken is goed voor mijn gezondheid. Ik heb veel technische ervaring opgedaan en veel geleerd van mijn collega’s!”

Ploegbaas Stef:  “’t Is altijd aanpassen, zowel zij aan ons als wij aan hen.  We hebben opdrachten te doen die de meesten nog nooit gedaan hebben, bosmaaien bijvoorbeeld.  ‘t Is altijd een beetje spannend of het zal lukken. Na een tijd geraken de gasten goed ingeburgerd.  Een deel van de gasten vindt ook nadien een job, wel of niet in de groensector, en dan zie ik het als een geslaagde opdracht.”